Bra mat

Tack för mig

DSC_0529Matsäck ute i det fria efter en lång skidtur i strålande solsken. Det är det bästa med den här årstiden!

Nu tackar jag för mig och det året jag har fått blogga på Hälsa 2020-portalen. Det har varit spännande att få nå ut till så många hälsointresserade västerbottningar.

Nu ska jag testa på nya utmaningar och önskar er alla ett gott nytt år med god mat, uppiggande träning och extra mycket livsnjutning!

/Anna

06 september 2011

Livsmedelsverkets kostråd

Med tanke på all den debatt som finns kring vad man bör äta och inte så tyckte jag denna kommentar från Livsmedelsverket var ganska klockren.

Klockren eftersom du där får tydligt och enkelt förklarat vad exakt de vill nå ut med för kostråd. För det kan ibland vara lite knepigt att veta vad de står för då man hör om det där "verket" lite då och då.

Vad har den centrala förvaltningsmyndigheten för livsmedelsfrågor i Sverige kommit fram till gällande grundläggande kostråd för vår befolkning?

Ja läs på deras hemsida och bilda din egen uppfattning.

 

 

 

17 augusti 2011

Ät folat/folsyra innan du blir gravid

  • BALJVÄXTER - bönor, kikärter, gröna ärter, sockerärter, linser

 

  • GRÖNA BLADGRÖNSAKER - spenat, ruccola, frisésallat, machésallat

 

  • KÅL - broccoli, brysselkål, blomkål

 

  • ROTFRUKTER - kålrot, rödbetor 

 

  • ANDRA GRÖNSAKER - röd paprika, majs

 

  • FRUKT - apelsin, kiwi, honungsmelon

 

  • BÄR - jordgubbar, hallon, björnbär

 

  • FULLKORN - bröd, råris, fullkornsgryn

 

  • FILKMJÖLK

 

  • LEVER

 

Innan du blir gravid är det viktigt att se till att få i sig tillräckligt med folat/folsyra. Folat finns naturligt i maten och folsyra är konstgjort framställt men de är bägge olika former av samma viktiga B-vitamin.

Varför är det viktigt då? Jo, folat och folsyra behövs för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten. Har du för låga halter ökar risken för att barnet ska få ett ryggmärgsbråck.

För att få effekt behöver man börja äta tillskott av folsyra ungefär 1 månad innan befruktning. Eftersom det ibland är svårt att veta när man ska bli gravid är det därför bra att alltid se till att få i sig tillräckliga mängder som fertil kvinna.

Livsmedelsverket rekommenderar ett tillskott på 400 mikrogram folsyra per dag. Det finns dessutom massor av folat i maten. I rutan ovan ser du allt du kan passa på att äta lite extra av som kvinna om du kan tänkas bli gravid.

Veganer och vegetarianer äter ofta riktigt stora mängder av dessa livsmedel och har många gånger inga behov av folsyratillskott.

 Se Livsmedelsverkets hemsida om just folat/folsyra.

 

 

09 augusti 2011

Modedieter och varningssignaler del 1

Jag har ju utlovat en serie inlägg som behandlar modedieter. Eller rättare sagt vad som kännetecknar modedieter och de varningssignaler du bör se upp med. För viktfrågan är populär idag och det finns många som är intresserade av att tjäna pengar på människor som helt enkelt bara vill må bättre. Det är definitivt inget fel i att vilja få en bättre hälsa och inte heller något fel med att det känns som en hopplös kamp ibland.

Jag tycker om att ge människor verktyg till att avgöra själva. Är detta bra för mig eller inte? Att någon kanske börjar inse att frågan om hälsa är komplex och individuell ser jag som fantastiskt. För det är ju faktiskt svårt att ha ett svar som gäller alla när hälsa handlar om knopp lika mycket som kropp.

Jag hoppas att det faktum att övervikt och fetma beror lika mycket på livsstil och egna val som det beror på socialt arv och genetik inger hopp och styrka. Det är hur du väljer att leva ditt liv som betyder något. Inte vad någon expert i tidningen uttlar sig om eller att någon bloggare skriver att det som fungerade för honom/henne bör fungera för dig.

Detta självbestämmande innebär dock inte att man inte behöver stöd från sin omgivning men det här ska jag skriva mer om senare: Faktorer som gör att du lyckas!


Nu till varningssignal del 1:

"Snabb viktminskning"

När jag googlar de orden så blir jag nästan mörkrädd. Finns det någon modediet som inte utlovar det?? Ju snabbare desto bättre verkar devisen vara när det egentligen är helt tvärtom. Visst kan det vara jobbigt för motivationen om det går för långsamt i början men ändock är det långsam och stadig viktnedgång som gäller om du vill vara hälsosam och senare behålla din nya vikt.

En riktlinje kan vara ca 0,25-0,5 kg vitknedgång i veckan. Självklart är det olika för alla. När du tränar får du dessutom muskler som helt enkelt väger mer än fettväv. Musklerna behöver dock mer energi och du förbränner mer kalorier vilket i slutändan ändå kommer resultera i viktnedgång om du inte i samma veva ökar ditt intag av kalorier. Man kommer inte ifrån den där energibalansen hur man än gör.

 

Vad händer då vid snabb viktminskning?

Du förlorar muskler, vatten och benmassa. Du bryter alltså ned kroppen istället för att bygga upp den och göra den starkare och hälsosammare. Vid svält reagerar kroppen med att gå på sparlåga och förbränner mindre än vanligt. När du sedan börjar äta som vanligt igen så går det snabbt att gå upp all vikt och ofta fler kg därtill. Känner du igen dig? Detta händer de flesta som provar på en modediet. För många har det nog hänt så ofta att man börjat tycka att det är helt normalt.

 

Så första tipset är alltså att tänka en extra gång när man funderar på en diet som utlovar snabb viktminskning. Som sagt finns det en hel del att välja på i den kategorin...

 

28 juni 2011

Kul löpning till hösten

Löpning
Här ser ni något skojjigt. Den 17:e-18:e september kommer en inspirationshelg i löpning gå av stapeln här på IKSU i Umeå. Med en massa aktiviteter, för alla nivåer och endast för tjejer, kvinnor och gummor!

Jag kommer dyka upp som föreläsare och tänkte prata om kost vid träning.Vad ska vi kvinnor tänka på och hur får man ut det mesta av sin träning? Håller själv på att starta upp ett träningsprogram för terränglöpning så det ska bli kul att damma av sina gamla kunskaper i ämnet och förhoppningsvis komma med några nya rön, tips och idéer.

Anmälan görs alltså till Anna Jonsson på tel nr 0730 66 17 62 eller anna.jonsson@vbidrott.rf.se

 

27 juni 2011

Sommarledigt

DSC_0192
Sommarledigt. Kan inte minnas senaste gången jag hade det.

Har varit fantastiskt härligt i alla fall. Nu ägnar jag dagarna till att läsa böcker, lyssna på radio och vattna grönsakslandet. Och laga mat förstås! Den bästa sysselsättningen som finns. Förutom att äta maten dvs.

Hoppas ni har en lika trevlig sommar!

17 maj 2011

Modedieter och matglädje

Förra veckan var det Ett friskare Sverige-veckan. Denna vecka håller Hälsoveckan igång i länet i samband med Blodomloppet. Det börjar bli svårt att hålla sig till sina gamla ohälsosamma vanor :P Det är så mycket hälsoinspiration runt omkring!

Jag fick i alla fall det superroliga uppdraget att föreläsa om modedieter och matglädje på folkets hus i Umeå igår.

Vi pratade kroppsideal och övervikt. Vars får vi dagens kroppsideal ifrån? Är de hälsosamma? Det är ett otroligt stort fokus på utseende och vikt i dagens samhälle och att vara smal kopplas ofta ihop med att vara lycklig och att vara lyckad som människa. Ser du inte ut som kändisarna i media så är det ett misslyckande.

Visst, övervikt och fetma är inte hälsosamt men jag undrar om motsatsen, alltså att endast fokusera på att gå ner i vikt är särskilt mycket mer hälsosamt det?

Det är dock svårt i dagens samhälle där vi formligen bombaderas av budskap om hur vi skall vara men även vad vi ska köpa eller hur vi ska äta för att se ut på ett visst sätt. Inte konstigt om vi blir förvirrade kring vad hälsosam mat verkligen är när alla kostexperter och kvällstidningsrubriker har motstridiga uttalanden. T o m jag som har sitt stora intresse/utbildning/framtida yrke inom mat blir förvirrad! Jag måste konstant ta ställning till det jag hör om hälsosam mat vilken inte är lite nuförtiden.

När det gäller vikt och övervikt så är vi alla olika. Har olika kroppsformer och olika gener. Vissa kan äta vad som helst medan andra knappt kan snegla på en kaka utan att gå upp i vikt. Det som däremot är lika för oss alla är att vi mår bra utav att äta regelbundet och varierat och främst av allt att röra på oss. Fysisk aktivitet är superviktigt och i princip nyckeln till en långvarig viktnedgång. Äter du mindre och rör dig mer så går du ner i vikt. Så enkelt är det i teorin men sen gäller det att starta nya goda vanor och verkligen ge det tid. För långsiktig viktnegång där du tappar i vikt och sedan behåller den tar tid. Det kan man i alla fall vara säker på.

Jag vill skriva mer om denna föreläsning och det som kom upp där. Särskilt vill jag ge dig verktygen att känna igen en modediet när nästa stora rubrik i tidningen eller reklam på TV:n kommer upp och som mig ta ställning. Låter det här rimligt?

För så är det ju tyvärr. Låter det för bra för att vara sant, ja då är det mest troligen det också.

 

 

 

 

 

16 maj 2011

Snabba laxtips

DSC_0091

Lax på spenatbädd med créme fraiche/philadelphiatopping

 

DSC_0075

Röd pestolax med tomatbulgur och fetaost

Jag brukar ju säga att fisk då verkligen inte är svårt.

Och jag tänker nog hålla fast vid det. Fisk är snabbmat hemma hos mig. Något man tar till när tiden är knapp men ändå vill ha något supergott.

Här har ni två superenkla recept där det bara är att smeta in laxen i antingen en bladning mellan creme fraiche och philadelphiost eller i röd pesto på burk. Att köra in spenat som jag fräst tillsammans med soltorkade tomater och purjolök var verkligen ingen dum idé.

Ja det var bara några snabba laxtips!

 

 

 

12 maj 2011

Ett friskare Sverige

Bild1

Nu är snart Ett friskare Sverige-veckan över och jag hoppas den har inspirerat många runt om i landet till bättre matvanor och mera rörelse. Här på bloggen har det varit lite tunnt med inlägg då jag och tre andra dietiststudenter från min klass har farit runt i länet och föreläst om bra matvanor för barn och ungdomar. Detta i samarbete med Familjepeppen och Studiefrämjandet.

Jag tänkte inte dra föreläsningen här på bloggen men senare försöka diskutera lite av frågorna som dök upp under denna vecka. Det mest intressanta, tycker jag, är väl vad mycket av våra matvanor och hälsosamt ätande vi tar med oss från vår uppväxt. Att man som förälder är den främsta förebilden som verkligen för över sina attityder kring mat till barnet. Alltså, om en förändring ska ske hos barnet så är det bäst att hela familjen hakar på.

Jag har dessutom några länktips för er kunskapstörstande föräldrar:

www.ettfriskaresverige.nu

www.hittastilen.nu

www.familjepeppen.se

 Ja det var bara en liten snabb uppdatering!

Ha de gott!

 

03 maj 2011

Annons

Ja ni ser själva. Ett utmärkt tillfälle att som förälder eller som t ex anställd inom barnomsorgen lära sig lite mer om bra matvanor för barn. Inspirationsträffarna är fyllda av enkla tips inom kost men även rörelse.

Välkommen! Vi vill gärna ha så många föräldrar som möjligt som kan dela med sig av sina kloka ord och erfarenheter.

Vi är fyra dietiststudenter som kommer turas om att föreläsa i kommunerna runt om i länet. Varför vi gör detta nu är pga "Ett friskare Sverige"-veckan som sätter igång till veckan runt om i hela landet. På www.ettfriskaresverige.nu hittar du mer info om vad som händer hos just dig.

 

26 april 2011

Vardagslax med fetaost och tomatsallad

DSC_0041
Gott till vardags!

Hoppas ni haft en härlig påsk! Vädret svek då i alla fall inte mig, strålande sol och sommarvärme! Påsk är lika stort som julen i min släkt så det har då ätits till förbannelse. Så det känns lite skönt att vara tillbaka till vardagsmaten kan jag ju lugnt säga. Vardagslunken är dessutom rakt underskattad!  Utan den skulle man nog inte uppskatta lediga dagar och speciella högtider. Här är ett vardagslunksrecept som passar när det ska gå snabbt och vara nyttigt.

Extra härlig och smakrik blir tomatsalladen med hemodlad basilika!

 

Lax med fetaost och tomatsallad, 2 port

2 laxfiléer

1,5 dl turkisk yoghurt

50 g fetaost

salt och peppar

 

2-3 tomater

1 röd paprika

1 knippe basilika

1 msk rapsolja

1 msk balsamico

flinsalt, svartpeppar

1. Lägg laxen i en ugnsform och salt och peppra.

2. Blanda ihop fetaost och yoghurt och bred över filéerna. In i ugnen på 225 grader i ca 15 min.

3. Skär tomat och paprika i små kuber. Hacka basilika fint och blanda ner i en skål tillsammans med tomat, paprika, salt och peppar.

4. Servera laxen med fetaost och tomatsallad med knäckebröd och ett stort glas vatten.