Hälsa – en fråga om balans

25 februari 2015

Hej!

Nu var det ett tag sedan jag skrev ett inlägg här. Har fortfarande inte kommit in i "blogg-bubblan" ännu. 

Skulle kort kunna beskriva min tid de två senaste veckorna:

Jag har dragit ner på mitt sockerintag. Försöker köra stenhårt att bara snaska på helger (om än det kan bli nån 70% chokladbit ibland). Och det har fungerat relativt bra. Dock är det svårt och jobbigt vissa stunder, men jag gör mitt bästa.

På träningsfronten har jag upptäckt att min "köld-astma" har blivit mycket bättre. Har kunnat vara ute och sprungit vid 0-strecket ett flertal gånger utan problem. Jag misstänker att det kan vara ett samband mellan (mycket) träning inomhus, men främst för att jag använder mig av en liten andningsapparat (http://www.medvetenandning.se/produkter/relaxator/) som jag tycker är grym! Nu är jag lite dålig på att använda den, men märker ändå resultat. Så den rekomenderas varmt :-)

På studiefronten så är vi mitt uppe i planering och genomförande av ett projekt, samt även studier inom entreprenörskap. Något som kanske låter tråkigt, men som jag tycker är jätteintressant!

Vi har även fått prova på fler hälsofrämjande aktiviteter; som t.ex. körsång, forumteater och fri-rörelse-dans/meditation. Som jag har längtat att få dansa utan någon form av koregrafi!

Det har verkligen fått mig att öppna upp ögonen inför att det finns så mycket mer inom hälsa än bara träning och kost. Mycket handlar om att låta kroppen få återhämta sig, hjärnan få vila och att låta själen få leva ut.

 

Nu ska jag återvända till mina studier; ha det gott så länge!

 

In Lak'ech Ala K'in

03 februari 2015

Sjukvården + alternativ medicin = ?

Idoler. För mig har det ordet förlorat sin mening. Jag "idoliserar" ingen. Väldigt få människor idag förtjänar verkligen en piedestal. 

Däremot har jag ett antar människor som jag verkligen hyllar och respekterar. Främst för att de vågar gå emot patriarket, men också för att de vågar följa sitt hjärta, och tro på det de känner.

Den person som verkligen fick mig att öppna upp ögonen för den fantastiska människokroppen (samt sinnet och själen) heter Sanna Ehdin Anandala. Jag hittade hennes bok Den självläkande människan från 1999 för lite mer än ett år sedan. Efter att ha läst den boken var jag fast. Och fastän hon är enormt framgångsrik, så fortsätter hon att utmana dagens status quo.

Jag vill absolut inte peka finger åt sjukvården. Jag arbetar själv inom den sektorn under vissa perioder. Just därför ser jag de fel som existerar just nu så himla tydligt.

Sjukvården i Sverige har kapaciteten att bli den bästa i världen, vi har verkligen alla förutsättningar för det. Ändå väljer politikerna att titta åt andra håll och vägra utveckling och samspel.

Jag som person tycker inte om när människor bara klagar på saker och ting, utan intentionen att komma med lösningar. Men jag anser på samma gång att man måste se problemet för att kunna hitta lösningen.

Som Hälsovägledare utbildas jag i att ha ett öppet sinne. Vi pratar om det friska, utan att ignorera det sjuka. Vi väljer fokus på det som är friskt, med förhoppning om att det friska ska sprida sig.

För att citera en mycket klok och god vän till mig:

"Allt vi gör bär med sig sin alldeles egen unika vibrationsfrekvens. Och det är våran avsikt som avgör vilken energi något genererar....

Det du gör med lätthet och glädje har alltid en transformerande effekt. Så om vi håller en intention om att det vi gör ska tjäna det högsta syftet i varje given situation, då är vi på banan och sopar rent allt som inte matchar den intentionen"

Positiv energi - inom sjukvårdsbranschen kallas det för placebo-effekt. Sjuka människor som trott att de fått behandling, blir friska. Av att de tror att de har blivit botade.

Så jo, nog finns det mycket i hokus-pokus tänkande som vi inte vill tillkännage ;-)

 

Artikeln med Sanna Ehdin: Läs den HÄR

 

 

In Lak'ech Ala K'in

30 januari 2015

Bild och konst

Kan konst och bild verkligen användas i hälsopromotivt syfte?

*Det finns studier som visar på att deltagare i kulturella aktiviteter har ett statistiskt samband med lägre dödlighet i alla åldrar.

*Precis som fysisk kondition, så är kulturell aktivitet en färskvara. Det är alltså lika viktigt för kulturellt aktiva människor att bibehålla och fylla på med aktiviteter, som det är för inaktiva att bli mer aktiva.

*Att vara delaktig inom konst och bild kan bidra till en personlig utveckling. Genom att skapa sig nya perspektiv på livet och sin omgivning, tillgodogöra sig nya praktiska färdigheter samt att få en ökad tro sig själv.

Sammanfattningsvis kan konst och bild förbättra ens egen hälsa avsevärt. Även för svårt sjuka människor.

I Norrbotten genomförde man ett projekt som heter Färgrik. Där nio kvinnor med dokumenterad ohälsa (utmattningssyndrom, lättare depression samt stress med eller utan smärttillstånd) fick vara med och utföra olika aktiviteter en gång i veckan.

Deltagarna upplevde träffarna som öppen och tillåtande och de kunde gå ifrån en stund och vila sig. De kände en trygghet inom gruppen och en ömsesidig förståelse för varandra. Det skapades plats för positiv energi och ett fokus på det som var friskt - sjukdomen kom i bakgrunden.

Inom gruppen kunde de alltså fokusera på det som var bra, detta gav dem ny insikt i hur vardagen kunde hanteras, något som gav inspiration och motivation. De upptäckte dolda resurser, började respektera sig själva, samt en egen tro på sig själv och framtiden.

En av deltagarna gav kommentaren; 

”Jag känner att det här med att få leka med färg och form, få in kultur, så själen får sitt är jätteviktigt.”

Jag är en sådan som anser att själen är bland det viktigaste vi har. Om vi kan vårda själen, så får vi tusenfalt tillbaka. Om du inte har sett filmen What Dreams May Come med Robin Williams, så tycker jag att du borde göra det. Där har vi ett mycket bra exempel på konst - själen - och det existentiella. 

Rapporter från Statens folkhälsoinstitut visar också att de som är mest aktiva inom kulturen är kvinnor, gärna högutbildade. Män med låg utbildning är dem som är minst aktiva.

Det här är något som jag gärna vill ändra på.

Konst och bild behöver inte vara dyrt. Det behöver inte vara "speciellt". Men framför allt; du behöver inte vara bra på det.

Förra våren upptäckte jag någonting. Jag gillade att måla. Jag har alltid gillat att måla, men jag har aldrig varit särskilt bra på det. Nu har jag 5 egna "tavlor" som händer runt om i lägenheten. Min white-board på skrivbordet är tapetserat med olika bilder som jag har målat. Man behöver faktiskt inte vara konstnär för att måla. Mina tavlor duger gott för att hänga i mitt hem.

Jag mår så fruktansvärt bra när jag målar, tiden försvinner och alla tankar är som bortblåsta. Jag försvinner in i en bubbla av färg och idéer. Kreativitet.

När vi är små får vi måla hur som helst. När vi blir vuxna ska allt hållas inom ramarna. Skittråkigt, om du frågar mig. Finns inget roligare än att kladda på med färg med hjälp av händer och fingrar!

 

Referenser:

Kultur för hälsa - en exempelsamling från forskning och praktik. Statens Folkhälsoinstitut (2005).

Projekt Färgrik - att söka den läkande kraften i kulturen. Norrbottens läns landsting (u.å.).

 

In Lak'ech Ala K'in

27 januari 2015

Dålig dag? Eller en dag som bara kan bli bättre..?

Idag har jag haft en ganska dålig dag. Upp tidigt på morgonen, stressa iväg för att komma i tid. Väl på plats dröjer det nästan en timme innan jag får komma på min bokade tid... Trött, hungrig och grinig. Någon som känner igen sig?

Jag försöker verkligen att ha välplanerade dagar, men ibland händer det saker som man inte riktigt kan styra över. Frukosten på morgonen är en annan punkt som jag tycker är jättesvår. Nu, de senaste veckorna har jag börjat äta havregrynsgröt på morgon (tillsätter inte ens socker eller äppelmos). Men jag står inte så länge på det. Så egentligen behöver jag en andra frukost (#FredrikBackman), men det är ju lite svårt när man är ute på språng.

Så det är ett litet problem jag får fnula (fundera) på!

Just nu sitter jag, omringad av en hel arme med böcker. De flesta ganska tjocka och hotfulla.. haha. Det blir lätt så när man försöker jobba med tre olika kurser samtidigt. Att jag dessutom är en boknarkoman gör ju inte saken bättre... 

Hursomhelst. En av kurserna som jag läser nu heter Kultur och Natur som Hälsopromotiva redskap. I den kursen kommer vi att ha olika temaveckor; bl.a konst och bild, teater, dans, musik m.m. Min tanke här är att jag låter bloggen följa med i temaveckorna. Låter det bra?

Denna vecka handlar då om Konst, Bild och Hälsa. Så det är vad nästa inlägg kommer att innehålla (nu blev det ju värsta cliff-hangern..) ;).

Nu ska jag dyka tillbaka ner i studielitteraturen, och sedan förbereda mig inför kvällen boxpass!

 

In Lak'ech Ala K'in

20 januari 2015

IFD

Hej!

Just nu bloggar jag från Luleå, har min innevecka denna vecka. Det är både väldigt kul, men samtidigt jobbigt att vara hemifrån så länge.

En fördel är dock att jag "får tid" att göra sånt som jag annars inte tar mig tid för. Som t.ex. att läsa de böcker jag har lånat från biblioteket (har en tendens att låna en massa böcker, men ej ha tid för att läsa dem...). Håller just nu på att läsa två av Sanna Ehdins böcker; Sannas mat och 12 veckor till ett självläkande liv.

Jag har mer och mer börjat inse att min kropp är väldigt inflamerad. Vilket kanske inte gör så mycket just nu, men som på sikt kan bli väldigt skadligt. Det grundläggande problemet är mitt sockerintag, vilket många gånger är alldeles för högt. Så det är något som jag verkligen måste jobba med. Men då socker når samma receptorer som heroin i hjärnan, är det inte alltför enkelt. Och det vill jag att ni som läsare ska veta också. Sockerberoende är vanligt! Och mycket svårt att ta sig ur...

Av den anledningen söker jag mig nu mot IFD-maten. Vilket i stort sett innebär antiinflamatorisk mat. Men att byta ut sin kost är en lång process. Det tog ett tag att vänja sig ifrån kött, och jag tänker mig att det kommer ta ännu längre tid att försöka vänja sig av sockret...

Nu har jag varit utan socker i två dagar här i Luleå (minus fruktos från apelsiner och bananer).

Bland det svåraste med att bo i Luleå är matvanorna. När man inte har tillgång till ens eget kök, är det svårt att ordna med matvaror för att kunna tillaga ordentlig mat. Så denna vecka kommer jag mestadels att leva på havregrynsgröt, kokt ägg, smörgåsar, spenatsoppa och frukt (och té!). Absolut inte idealiskt, men det funkar.          

 

 Mitt godissug lindras dock en aning av chokladdoppade gojibär! Mums!

                                                                                                      

In Lak'ech Ala K'in

13 januari 2015

Supermänniska?

Idag har det varit ganska lugnt för min del. Hade en klasskompis över på besök under förmiddagen. Tyvärr trivs vi så bra i varandras sällskap, att det blev mindre skolarbete och mer prat ^^, 
Självklart kom vi in på ämnet "hälsa" och på hur en hälsosam person bör vara (enligt samhällets normer).
-Är det verkligen hälsosamt att alltid vara i farten och göra saker? Eller att vara på gymmet 1-2 gånger per dag, sju dagar i veckan?

Vi utmanas hela tiden till att vara någon sorts supermänniska. Vi ska arbeta, äta rätt, motionera dagligen, spendera tid med familjen/skjutsa barnen hit o dit, ha tid för livspartner/vänner, egentid, träning.... Och helst av allt så ska vi inte stressa medan vi gör allt detta.
Är det ens möjligt? Kanske utspritt på en hel vecka, men under en dag? Knappast.

Under tiden som jag var "springvikarie" på heltid i äldreomsorgen, så hade jag knappt tid eller ork till någonting. Hade jag tur så orkade jag med 1-2 löpturer i veckan. Jag hade inte tid att tänka på kosten, och mitt enda sällskap var soffan, i stort sett. För jag orkade inget annat. Nu var det ju så att det var ett väldigt psykiskt, fysiskt och emotionellt påfrestande arbete, med långa och otrevliga arbetstider. Men det finns ju de som har detta som heltidsjobb, och/eller har barn. Hur ska man då orka vara hälsosam när allting annat tar upp ens tid och energi?

Nu kommer en klyscha; MEN jag har själv upplevt skillnaden, och jag tycker verkligen att det kan vara värt att tänka på.

Vad har du för inställning/attityd? Är du en sån som jag, som ständigt oroar dig över ekonomin och framtiden? Som känner att du har ett stort ansvar, både för dig själv och dina närmaste? Att du vill mer än du fysiskt och psykiskt kan klara av?

Jag hade en väldig tur när jag kom in på universitet. Annars vet jag faktiskt inte hur vi hade klarat oss, rent ekonomiskt. Men det blev vår räddning, och med en stadig "inkomst" så kunde jag för första gången sedan gymnasiet; andas ut och slappna av lite. Och under det senaste året har jag lärt mig att inte oroa mig så mycket. Varken på pengar eller framtiden. Här är varför:

1) Det hjälper ingenting att jag oroar mig.
2) Ju mindre jag oroar mig, desto lättare går det att göra framsteg.
3) Positiva saker händer, när jag tänker positivt, och vice versa. (Dock måste jag påpeka, att jag inte tillhör någon New Age-rörelse. Allt är inte positivt. Ibland måste livet vara negativt, för att det ska bli en balans; ying och yang. Men småsaker, som att jag har glömt nyckeln när jag ska ner till tvättstugan, blir sen, glömmer matlådan till jobbet osv. HÄR kan man ändra mycket!)

"Accept what you cannot change. Change what you cannot accept"

Vad kan du ändra i ditt sätt att tänka? Finns det någonting litet du kan ändra på för att förenkla din vardag? Tänk smått, så kommer de stora sakerna när du är redo :-)

 

In Lak'ech Ala K'in

11 januari 2015

Presentation

Hej!

Jag tänkte att jag skulle berätta lite om mig själv. Jag skrev först ett inlägg som var väldigt djuptgående, men jag tror vi sparar det till senare.

Vem är då jag?

Mitt namn är Marielle, kallas för Marre av min familj och mina vänner. Är 23 år och bosatt i Bureå tillsammans med min sambo och hund.

Jag läser till hälsovägledare vid luleå universitet, samt jobbar extra inom massage och äldreomsorg. Jag är politiskt engagerad i ett parti som ligger mig nära om hjärtat (Enhet), och även i Friskis&Svettis föreningen i Skellefteå som nyutbildad box-ledare.

Mitt allra största intresse är just hälsa. Det grenar ut i kost, psykologi, träning, mindfulness osv. Det är ett stort område, och jag brinner verkligen för det.

Andra intressen som jag har är min hund, böcker/film/dokumentärer,  samt att jag försöker hålla mig uppdaterad om vad som händer i världen via alternativa nyhetsmedier.
(Fun fact: Jag har inte sett TV på 3,5 år).

Jag är vegetarian. Detta av etiska själ. Men också framför allt för att jag ser det som mitt största bidrag till att försöka rädda vår värld (Se gärna dokumentären: Cowspiracy).

Jag är född och uppvuxen ute på landsbygden. Har alltid tyckt om djur, hundar och hästar står mig närmast hjärtat. Jag gillar därav att vara ute i naturen mycket. Jag älskar vatten och bor därför gärna nära hav och älvar.

Jag älskar att springa. Tror det är enda gången jag känner mig riktigt fri.

Mitt allra största driv i livet är att kunna leva och bidra till en positiv utveckling för oss människor. Jag vill kunna ge mina framtida barn en god förutsättning. Detta anser jag själv att jag gör bäst genom att leva så hälsosamt jag bara kan (dock lyckas jag inte alltid!), och även hjälpa andra människor att kunna göra detsamma.

Tror att vi kan börja sådär. Jag har en tendens att vara väldigt personlig, (jag har starka tankar och åsikter om det mesta) så tids nog kommer ni nog lära känna mig ifall ni tycker om att vara här :-)

In Lak'ech Ala K'in

09 januari 2015

Första inlägget

Hej!

 Och välkommen till min blogg om Hälsa – i balans.

I mitt första inlägg tänkte jag ge mig på det omöjliga: att definiera ordet hälsa.

Enligt världshälsoorganisationen (WHO) lyder definitionen enligt följande:

“Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.”

”Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och inte enbart avsaknad av sjukdom eller funktionshinder.”

Jag anser dock att det fattas en hel del variabler i den definitionen.

 

Två av mina lärare på hälsovägledarprogrammet i Luleå beskriver hälsa såhär:

Hälsa är ett jämviktstillstånd av fysiskt, psykiskt, emotionellt, socialt och andligt välmående, vilket både är en resurs och en förutsättning för mänskligt liv.

 Kort förklaring kring de olika delarna:

Fysiskt: Fysisk aktivitet sätter fart på positiva krafter i kropp och själ. Lite eller mycket – all rörelse är bra. Bara 30 minuters rörelse om dagen gör stor skillnad för din hälsa och ditt humör. Lägg till lite extra konditionsträning och styrka – och du har ett effektivt hälsorecept (Vårdguiden, 2013)

 

Psykiskt: Känna att man duger som man är; självkänsla är den grundkänsla man har inför sin egen person. Det handlar om hur man värderar sig själv. Om man har en bra självkänsla känner man oftast att man duger bra som man är. Man har en inre känsla av att vara accepterad. Självkänslan har väldigt lite att göra med vad man gör och uträttar. Den berörs inte heller så mycket av om man får bekräftelse på sina handingar och prestationer (vårdguiden, 2013).

 

Emotionellt: Dina känslor påverkar dina tankar, och därmed hur du agerar. Därför agerar du på olika sätt beroende på om du är stressad/irriterad/arg, eller lugn/glad/trygg. Vi påverkas mycket av våra känslor, men lika mycket kan vi själva välja att påverka hur vi känner.

 

Socialt: Sedan länge har vi människor varit medvetna om att det är säkrast att vara tillsammans i grupp. Det ökar chansen för överlevnad. Det tankesättet finns kvar i oss. Även om vi idag tror att vi kan klara oss själva. Vi behöver socialt umgänge för att må bra, men också för att kunna fortsätta utmanas och utvecklas.

 

Andligt: Den här delen tycker jag är väldigt intressant. För mig handlar den här delen om vår själ. Utan en själ hade vi inte kunnat älska, känna sorg, smärta, och vi hade inte haft något samvete. Själen är nyckeln till att vara lycklig.
Andligt – för mig handlar det om att se inåt. För andra handlar det om att söka sig utåt, oftast till en religion. Vilken väg man väljer, spelar mindre roll. Så länge målet är detsamma.

~

Att nå perfektion inom alla dessa områden; är i stort sett omöjligt. Dock är det viktigt att kunna hitta sin egen balans. En balans mellan det fysiska, psykiska, emotionella, sociala och andliga. Att bli medveten om dessa fem punkter, är ett första steg.

 

In Lak'ech Ala K'in

Sök

Om Hälsa – en fråga om balans

Marielle
Jag heter Marielle Holmqvist, är 23 år och bor i Bureå. Jag studerar till hälsovägledare och jobbar extra inom äldreomsorgen samt som massör. Jag är också ideellt engagerad i föreningen Friskis och Svettis i Skellefteå.

Jag är väldigt intresserad av det mesta inom hälsa. Jag kommer att skiva om min vardag med plugg, jobb, träning och allt vad det innebär. Men även dela med mig av olika hälsotips som jag trillar över.