Huset på slätten

02 juli 2016

Jord är guld

Nu är jag nästan varje ledig stund i min trädgård... men idag började det regna ordentligt så jag har en liten innestund framför datorn.

Eftersom en trädgårdskedja i stan hade halva priset på sina träd och buskar har jag köpt på mig en hel del. Jag måste "bygga in" min trädgård. kunde aldrig förstå att blåsten skulle påverka trädgården så mycket som den gör. Vi älskade de öppna ytorna när vi köpte tomten...och det gör vi väl fortfarande, men har även lärt oss att blåren tär mycket på växter..och människor.

Till baksidan blev det några bärhäggmispel som växer fort och är tåliga. Ända upp till zon 7. På framsidan har jag köpt blodhägg som ska blir stora härliga och vara lite tåligare mot häggspinn. Tyvärr fanns ingen näverhägg som jag helst ville ha. Den har en underbar gulaktig stam och är väldigt tålig mot spinn.

En hel del andra prydnadsbuskar och perenner blev det oxå. Så när jag grävt alla gropar insåg jag att nu får det vara nog med att köpa jord på påse och beställde en lastbil med 9 ton jord. Jag har det jag gör nu och tur att kvarterets tjejer hjälper mig:

2016-07-02 14.28.11

Jag har även dressat och sått nytt gräs på gräsmattan. Verkar som om många med mig fått snömögel vilket gjort att gräsmattan dött på flera ställen. Dessutom hann jag gödsla den resterande gräsmattan innan regnet kom. :-)

Väl inomhus såg jag att några pelargoner verkligen ränt iväg och blivit långa, så jag gjorde lite sticklingar av dem. Det är hur enkelt som helst. Klipp av en lång kvist. plocka bort så det är typ 3-4 blad kvar och ingen blomma. Stick ner i såsord och vattna. Tadaaa! klart. De rotar sig så lätt:

20160702_142652

skit..jag kan inte vända den 

 

 

 

 

 

 

Nu ska jag krypa under en film och titta på mitt nya favvoprogram Grön glädje..som i det här avsnittet just ska handla om trädgårdar i blåst. Finns på svtplay.

Ha en fortsatt trevlig helg ♥

25 juni 2016

livet och trädgård

Hej. kanske är det någon som sett att jag inte skrivit någon ny post på länge.

Livet är inte så lätt just nu, med många tråkiga saker som hänt. Jag känner mig så trött och sparar min energi till att klara av vardag och familj. 

Men att kunna få känna sig fysiskt trött efter att ha grävt eller låta tankarna flyta iväg medan man rensar i rabatten är underbart. det är i trädgården jag samlar kraft.

En fantastisk sak är i alla fall mina fina syrener Agnes Smith. De står i de mest utsatta läge man kan tänka sig och blommar ändå så att grenarna bågnar! blommorna är som små moln.

2016-06-25 20.12.42

Hur som helst hoppas jag att den här sommaren ska bli den finaste sommaren någonsin ♥

Vi hörs snart!

23 maj 2016

Hur får man tiden att räcka till?

Den här tiden på året är nog den allra bästa tycker jag. allting vaknar och man har fortfarande inte blivit hemmablind utan ser varje liten knopp som dyker upp. Tyvärr är den också ganska hektisk. både med barnens alla avslutningar, födelsedagar, och andra trevligheter som fyller maj, utan att allt ska hinnas med i vårsådden. Det växer så det kantkar i mina små förodlade krukor och frön ska ut i odlingarna ute. Odlingarna ute får jag skydda än så länge med täckväv och gamla fönster

20160523_171803

Jag har inte många minuter att bara sitta ner, men på något sätt känns det som om jag har hur mycket ork som helst (med trädgården... tror att min sambo ser en viss negligering i hemmet)

Ja frågan är hur mycket man orkar hålla på innan det blir för mycket? En trädgård ska ju vara till för att njutas av.. när ska jag göra det?

Något som jag är stressad över är att jag måste få upp "väggar" runt trädgården. Eftersom vi bor mitt på Röbäcksslätten så blåser det så mycket. Jag ser att alla andra planteringar i stan har kommit så mycket längre än hos oss och blåsten är bland det värsta för växtligheten.. så det blir nog sommarens stora projekt för mig - mer väggar!

Här ser ni mitt desperata försök att skydda de små Allium som kommit upp:

20160521_192231

I helgen har jag i alla fall fått starta ett projekt jag har längtat efter ett helt år. Att få hit stenbumlingar som jag kan bygga upp lite buskar och blommor runt. Några snälla grannar med traktor kunde hjälpa mig att hämta sten hos en annan granne:

IMG_20160522_221409

Det var nog första gången jag satt i en traktor:-)

Tror att det kommer bli toppen, då stenarna ger lite liv till min annars kanska platta trädgård. Det fanns inte en enda sten på gården när vi flyttade in. Dessutom så ger stenarna värme år växterna när den värmts upp av solen! Så här ser det ut idag:

20160523_181247

Jag har börjat gräva ur lite för att göra en rabatt - hård träning!

Ett roligt litet projekt jag gjort är ett litet vinskydd a`la Ernst. En gammal lucka från en lada bröt jag bräderna av och skruvade fast på kabelvindan för att inte mina pelargoner ska blåsa sönder. Ett litet välkommen ska jag väl texta på den så småningom. På baksidan som inte är lika fin ska det få klätts upp blomsterkrasse..tror jag

2016-05-23 22.42.11

I morgon åker jag till stugan och kollar läget. Kram och godnatt!

18 maj 2016

Billigt kan va bäst

Igår kväll när mina barn lagt sig och solen faktiskt värmde gick jag ut i trädgården och gjorde det min pappa säger är bland det viktigaste man kan göra... luckra jorden. Alltså krafsa runs mellan växterna så att jorden inte blir så kompakt. Då suger den lättare upp vatten och näring. ( tror ni att jag blev glad när regnet startade idag då!) Kolla in detta redska som både är lätt att göra och billigt! Det finns absolut inget köperedskap som kan mäta sig med denna "kultivator"

2016-05-18 11.54.40

Två stooora böjda spikar genom en bräda som man täljer till lite vid handtaget :-)

Jag känner mig lite krasslig så redan vid 21 lade jag mig i sängen, men hann titta på mitt favoritprogram:" Trädgården på strömsö"." Trädgårdstider" i all ära men "strömsö" slår det med hästlängder. Många matnyttiga tips istället för fjantiga konversationer..

Tyvärr har det slutat gå på svtplay, så jag fick ladda ner appen Arenan yle. Där fanns det många bra program... men framförallt Trädgården på strömsö!!!

 http://arenan.yle.fi/1-2385566

16 maj 2016

SMÅ pyssel

Idag ha Tjag mest gått runt i trädgården och funderat. Det finns mycket som kan göras och ofta när jag ska sova så ligger jag och fantiserar om olika rabatter och byggnationer. Det känns dock lite nervöst att sätta spaden i jorden och göra de här stora projekten som faktiskt behövs göras. Vår tomt är ju så ny och fortfarande ganska tom. Fördelen är att jag gjort allt från grunden, att jag till exempel hinner med att ta upp alla små ogräs och se varje liten krokus som dyker upp. Jag lade i alla fall de stora projekten på hyllan ett tag till och satte mig i min stenrabatt och plockade en hink med gamla löv och strån som såg skräpiga ut. Väldigt meditativt. Image
I samma stenrabatt har jag ett prydnadsgräs som jag läste att det spred sig otroligt mycket. Därför planterade jag det i en nedgrävd hink. Jag skrapade fram kanterna lite så ni kan se. Det har hittills funkat bra Image
Ett annat tips som jag verkligen är nöjd med att vi gjort är att lägga fasttog mellan vår marksten. Vi har i och för sig bara bott några år här, men jag tycker verkligen att det har hållit ogräset borta bra. Det lixom härdar och blir alldeles hårt så inget ogräs kan få fäste. Image
Kanske vågar jag mig på ett större projekt i morgon... Ni ska få se mina tankar i alla fall...

15 maj 2016

Sköna söndag

Helgen har verkligen varit en skönblandning av jobb och vila. Träffat vänner,fikat, städat, sett dansshow och så klart planterat! Herrejisses vad kålplantor jag har! Ska nog sälja av några för ett par kronor... Då kan jag köpa några säckar jord och fortsätta plantera 😀 Dessutom satt jag några vackre ärtor som jag fick på en trädgårdsresor förra året. De heter Gustav Vasa. Jag har googlat på det men hittar inget... Någon som hört talas om dem? Image
Lök och potatis har också kommit i jord..spännande. Det är första gången jag odlar det. Det var visst bra att lägga potatisen på lite jord så utvecklas inte bara blast utan även lite rötter. Image
Just nu när mina kunskaper är knappa så är Google min bästa vän... Eller fiende för det kan stå ganska olika uppgifter. Min belöning efter all placering var i alla fall suuupergoda chokladbollar Image
De var så goda så ni måste få receptet: Nyttiga chokladbollar 20 st färska dadlar 2 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker!) 1 dl grovhackade mandlar 1 dl kokosflingor 1/2 dl kakao 1/2 dl starkt kaffe Börja med att kärna ut dadlarna och släng bort kärnorna. Tillsätt övriga ingredienser och blanda i en hushållsassistent. Forma till runda bollar och rulla i kokosflingor. Ställ in bollarna kallt innan servering. Baka och njut 💗

13 maj 2016

billig idé

Jag håller ju på utöka mitt land med lite fler pallkragar. Tur att jag har kompisar som jag kan få lite kragar av. Det är inte billigt med trädgård! Jag har så många drömmar och idéer, men ekonomin tar oftast stopp. I höst ska jag ju dessutom läsa en trädgårdsutbildning på heltid så nu får jag hålla hårt i slantarna.. men man kan ju göra lite roligt av det man har: en Blomsterformad pallkrage :-)

Pallkrage

12 maj 2016

Den som väntar på något gott..

Äntligen kom regnet!! Som trädgårdsälskare så njuter man verkligen när ett efterlängtat regn kommer. Jag har haft lite ont i hjärtat av att jag inte myllas ner gödslet tillräckligt bra..men nu regnar det nog ihop med jorden lite.

Idag köpte jag massor av sparris till middag som jag åt med halloumi och bearnaise sås. Älskar späd sparris så här på våren. Förra året satte jag fyra sparris i trädgården och jag spanar varje dag om jag får se någon knopp. Tyvärr får jag inte skörda mina egna på några år då beståndet först måste få växa till sig...men den som väntar på något gott...

IMG_20160512_231811

När barnen lagt sig planterade jag om en 50 tal småplantor av blomkål och grönkål. En stor kopp te och senaste avsnittet av odla med P1 i öronen så var det SÅ mysigt. Jag försökte vara noga med att märka upp krukorna, men tyvärr blandade jag ihop en del och de ser typ likadan ut..blir spännande när jag ska plantera ut dem. Förhoppningsvis var det sista gången jag grisade ner tvättstugan, då jag snart har ett planteringsbord.

20160511_221249

I morgon är det fredag och jag och min äldsta dotter ska gå och se musikalen Snövit. Blir mysigt men en girls night out med henne. Så nu är det dax för lite skönhetssömn!

 

09 maj 2016

Effektiv måndag

Ledigheten var slut för denna gång, men jag öppnade på fritids vilket innebär att jag får sluta lite tidigare. Då hämtade jag upp pappa och åker till Byggmax för att handla virke. Min sambo är liiite less på att jag sprider jord, vatten, krukor och annat odlingstjafs i tvättstugan.. där vi viker tvätt. Så nu blir det ett planteringsbord utomhus. Bild kommer :-)

Sedan har kobajset kommit ut i trädgården eftersom det ska regna imorgon. De sista fröna har kommit i jorden och snart är det dags att plantera om alla små skott. Det kan ju kosta en del pengar att köpa en massa små plastkrukor..och inte är det så bra för miljön heller. Förra året gjorde jag små papperskrukor av tidningspapper. Jag lindade tidningspapper rund en aluminiumburk, vek ihop botten, doppade botten i lite vatten och drog av krukan av burken: Hoppas ni förstår mer av bilden :-)

2016-05-09 21.56.11

Kvällen avslutas med en löparrunda och amerikanska blåbär. de är så himla goda och snärtar härligt när man tuggar! Det är definitivt något jag vill ha i min trädgård!

IMG_20160509_210540

08 maj 2016

guldklimpar..

Idag har jag och min vän Eva gjort ett ordentligt skitgöra!! Vi tog spadar, släpvagn och säckar och åkte till bonden Ulf för att skotta kobajs. Det var väldigt tungt och ja så skitigt som du kan tänka dig. Men det gjorde inget. Det är ju guld för din trädgård. Det spelar ju ingen roll hur mycket tid och pengar du lägger ner på fina växter om din jord är för dålig. Någon sa: 

Att ha dålig jord i sin odling är som att sätta upp exklusiva tapeter med limstift..det kommer aldrig blir bra.

Så vi jobbade hårt och hoppas på belöning i form av fantastiska odlingar. Jag har dessutom gjort 3 nya odlingslådor då jag inser att mina 5 aldrig räcker i sommar! 

Helt enkelt en skitbra dag!!

2016-05-08 21.35.34

Sök

Om Huset på slätten


Att påta i en trädgård gör dig lugn och glad. Huset på slätten handlar om just det – allt som har med trädgård att göra! Uppbyggnad av en trädgård, trädgårdsutbildning, vad du får ut av trädgård, barn i trädgård... Kanske även lite om annat i livet som vi mår bra av som mat, träning och pyssel. Men mest trädgård. Jag som skriver heter Pia.