Livskvalitet - de små sakerna

07/29/2012

Att följa sina drömmar

Nu är jag tillbaks med ett inlägg, blir inte lika ofta nu men då har jag desto mer inspiration till varje inlägg. Denna gång tänkte jag skriva lite om hur viktigt det är att följa sin egen vilja och sina drömmar/mål. Jag har rätt länge nu inte tänkt på vad jag egentligen vill, vars jag egentligen vill vara och vad är viktigast egentligen? Jag har satt mig själv i ett annat rum och bara kört på, för att jag kännt att jag måste? Jag har länge kännt en press att kämpa och härda ut, trots att livet jag lever inte är det jag vill leva egentligen. Jag har nu tagit ett stort beslut som innebär bland annat en flytt och jag har aldrig mått så bra. Jag vet NU att jag INTE vill spendera ett till år med att härda ut, jag vill leva livet här och nu. Njuta av livet, inte vänta på något bättre. Och för att det ska hända saker måste man ta tag i det själv, ingen kommer säga åt dig vad du ska göra.

Istället för att klättra ner i avgrunden vill jag gå framåt i livet. Jag uppmanar alla att följa sitt hjärta, oavsett om det innebär sämre ekonomi eller om man tar avstånd från vissa människor. Flytta, byt jobb, börja med din favorithobby, kör i gång med träning, var ute i naturen, börja studera, skaffa nya vänner....livet är kort, och det är här för att levas.

 

IMG_4336

06/24/2012

Naturen ger ro

Att bege sig ut i naturen har alltid skänkt mig ro i själen, energin fylls på nytt och alla sinnen får bara njuta. Att se skog, vatten, växter, stränder, klippor. Att dofta hav, fisk, gräs, träd. Att höra fåglar, vatten som skvalpar, djur, tystnaden. Att känna vinden, solen, vattnet. Att känna smaken av friheten och naturen är underbart.

 

IMG_4010


IMG_4008

IMG_3942

IMG_3921

05/06/2012

Att våga utvecklas

Livet handlar bland annat om att utvecklas, på många olika sätt. Personligt, yrkesmäsigt, relationsmässigt, hälsomässigt, med mera. Jag vill verkligen utvecklas och längtar efter det hela tiden. Det är bara en själv som har kontroll över vad som ska ske i livet och därför är det så viktigt att våga öppna dörrar och ta steget in i något okänt.


Jag är inte den som gillar att kasta mig ut och blotta mig själv men jag gillar att utvecklas och vara stolt över mina prestationer.


IMG_2586

04/23/2012

Att cykla i regnet

Var otroligt rastlös förut idag och vädret här är inte strålande solsken utan tjocka moln och regn. Tog mig lite motvilligt ut för att cykla en sväng, ingen bestämd sträcka utan bara ut i friheten, friskluften och bara få röra på kroppen. Regnet gjorde cykelturen faktiskt riktigt bra, det var inget spöregn men precis så man kände sig lite lite mer levande på något sätt. Underbart helt enkelt. Skitsamma i vädret liksom, ut och prommenera, spring, cykla eller annat. Billig motion och väldigt behövligt för själen.


Det finns inget dåligt väder utan bara dålig inställning.


IMG_3612

Våren är snart påväg här i Ume!

03/24/2012

Det blir bättre, men hur?

Mitt liv genomsyras av djupa dalar och höga berg, det kan störta rakt ner i avgrunden för att sedan vända och börja gå uppåt. Men det som är centralt är att det blir bättre, man kommer resa sig igen och man kommer bli gladare igen. Det blir bättre, och det är en bra vetskap och en trygghet.


Vad är det som gör att det blir bättre då? För det kommer inte bli bättre om det inte sker en förändring. Medvetenhet är den första delen, att helt enkelt bli medveten om vad som är problemet och varför man kanske mår dåligt. Den andra delen är bearbetning, att ta tag i problemet och bearbeta det. Det kan vara en sorg som man behöver bearbeta eller kan det vara en övervikt som man behöver bli av med. Vi alla har så många olika problem i våra liv och många gånger är problemen väldigt komplexa. Jag har insett att det är viktigt att lägga ner tid på våra problem och verkligen ge det sin uppmärksamhet, engagemang, och vilja att bearbeta problemet. Sätt aldrig problemet i skymundan, det kommer då växa, bli större och det kan i slutändan leda till något som man inte kan hantera själv.


Oavsett vad du behöver bearbeta i ditt liv är det viktigt att du accepterar det, ger det tid och det arbete som det krävs.


417434_10151240306025192_814410191_23384652_1619854091_n

02/22/2012

Att be om hjälp

Livet just nu verkligen en berg- och dalbana, mycket som är alldeles för personligt att prata om här. Men det som är centralt är att jag har äntligen kommit till insikt och bett om hjälp. Många gånger kanske vissa uppfattar männskor som alltid klarar sig själv som starka men enligt mig är det de personer som söker hjälp och VÅGAR göra detta, som visar styrka. Att kunna öppna sig för någon annan, visa att man inte klarar av något, visa känslor och bara inse att man behöver inte klara allt själv eller låtsas vara sådär "självsäker/stark". Styrka för mig handlar om så mycket mer helt enkelt. '

 

Kom ihåg att du är stark som visar för dig själv och andra att du behöver hjälp!

 

IMG_3459

01/24/2012

Att våga

Många gånger i livet kan man känna sig "låst", kanske inte riktigt vet vad man vill eller vet hur man ska komma framåt. Har själv känt så många många gånger, vissa av gångerna led det till allvaliga negativa situationer och andra gånger kom jag till insikt. Det jag märkt att livet ter sig rätt märkligt, men ändå så logiskt. När en dörr stängs så öppnas en annan, det gäller bara att inse detta och VÅGA kliva in genom dörren. Många möjligheter finns, frågan är ju oftast om vi vågar eller ej. Allting går, bara vi ger oss fan på det! Vilja och motivation kommer man långt på, men det krävs ju att man har det med.  Viljan måste komma rent instinktivt, och det gör den om det är något man verkligen vill göra eller vill ska ske i livet. Motivationen är en annan femma...men har man bara en grundvilja så kommer motivationen också. Jag blir motiverad av framsteg, att hela tiden se framsteg i det man gör. Andra blir motiverade av andra saker...kanske belöningar eller beröm. Ja alla är olika! =)

Våga öppna dörren till en möjlighet!

 

Quote

01/04/2012

Hoppet

Man lever hela tiden på hoppet, hoppet om att det alltid kommer att lösa sig. Vad vore man utan den känslan? Jag har en tro om att det kommer att ordna sig på ett eller ett annat sätt och att vad man än i livet går igenom kommer leda till något bra. Nästan, i alla fall. Tror hjärnan har en sådan slags försvarsmekanism eller överlevnadsstrategi, som gör att vi tänker framåt och positivt. Inte alla gånger men hoppet finns alltid.

Livet är som en brustablett, det löser sig alltid! =)

IMG_3303
Knäppa katt =)

11/17/2011

Livet är som en brant skidbacke

Ingen går igenom livet utan att gå igenom motgångar, problem, kriser och om man kan likna livet med något så kan det vara som en brant skidbacke. Om man delar upp backen genom att ta en port i taget så klarar man av backen, men om man bara ser hela backen och hur brant den är så tar rädslan övertaget. I livet är det då viktigt att dela upp problemen i bitar, ta en sak i taget och till sist löser det sig. Man klarade av den där branta backen till slut - livet.

Tänk framåt,  för en tanke bakåt är en förlust framåt.

IMG_3020

 

10/26/2011

Är du lycklig?

Ordet lycka fascinerar mig, vad betyder det och hur kan man känna lycka? Det som är intressant är att alla har så olika uppfattning om vad som gör dem lycklig. Jag tänkte dela med mig lite utav Maria Scherers bok - Någonting bättre är redan på väg...rekommenderas att läsa! Många bra tankeställare i den boken. Hon pratar om att lycka är en känsla i sig. Lycklig för att man lever och olycka är en missuppfattning. Tänk efter och känn lycka för att du lever, andas och är. Lycka som inte är kopplad till något materiellt, händelser eller annat. Det är livslycka. Livslycka är gratis, varje soluppgång och var man än befinner sig. Ingen olycka är permanent. Hon menar att vi är lurade av vad sann lycka egentligen är. Vunnit på lotto, dyra teknitprylar, fått ett drömjobb eller annat. Men att det vi tror är lycka kan alltid tas ifrån oss. Vad är då lycka? Jo lycka är allting vi tar för givet. Boende, mat, bra arbetstider, semester, sjukvård, relationer, naturen runt om kring, rätt till att tycka fritt - mänskliga rättigheter. Men är vi tacksamma? Personers handikapp får oss att inse hur lyckliga vi är. En annans olycka är en annans lycka. Den sanna lyckan är den du redan har. "Lyckan kommer inte alltid med stora fanfarer."

Sen kommer ordet olycka och vad innebär det? Kriser i livet, händelser, dödsfall och annat. Om man har baskänslan av att vara lycklig så kan man ta fram den om man drabbas av olycka, för att inte vara lycklig är inte detsamma som att vara olycklig.

Hon pratar även om val och frivilligheten i livet som enligt mig är direkt kopplat till lycka. Många styrs av sina val i livet som man inbilldar sig är tvång, men i själva verket är helt frivilliga val. Otur/tvång eller annat leder till olycka och därför viktigt att tänka att man gör allting frivilligt och vända det till något positivt. Man kan alltid ändra på sina val, om man t.ex. gör något som känns väldigt jobbigt och står knappt ut längre så finns det dem som gör samma sak men med glädje för att de gör det frivilligt. Du känner dig tvingad som i sin tur leder till dåligt mående. Våga förändra och övervinna hinder! Genom att ändra sina val i livet kan man i sin tur kanske förverkliga sina drömmar som också kan bidra till en lyckokänsla. Men tyvärr fastnar många i tänket att man har inte tid och måste göra allt det där nödvändiga först, tiden är dock inte evig. Det finns inget rätt tillfälle för att göra saker, det är NU och idag man ska förverkliga sina drömmar. Unna dig att bli lycklig. Ingen är för gammal och det är aldrig för sent.

IMG_1381
Det här är, bland många ting, lycka för mig!

 

Sök

Om Livskvalitet - de små sakerna

Jenny Viklund
Jag är född 1989 och är bosatt i Umeå men är uppvuxen i Örnsköldsvik. Jag är utbildad idrottspedagog, och väldigt intresserad av allt som rör hälsa, fysisk aktivitet, kost, livskvalité och allt där i kring! Jag försöker leva mitt liv till fullo och göra det bästa utav det jag har, trots många motgångar. Sjukdomar, skador, psykisk ohälsa är något jag kämpar med vardagligen och jag vill med denna blogg dela med mig av de strategier och saker som underlättar min vardag och höjer min livskvalitet.