Lyckobloggen

Jag och Buddha

Det är dags för en ny strategi igen. Den här gången ska jag bli bättre på att förlåta och det är lättre sagt än gjort. Men jag börjar från början.

Att tänka på hämnd eller undvika någon som man blivit kränkt, sårad eller angripen av är en vanlig reaktion. Men båda dessa reaktioner har negativa konsekvenser och gör oss olyckliga. Därför är det viktigt att lära sig att förlåta och det är något man gör för sin egen skull och inte för den som kränkt en. Allt detta har jag lärt mig av erfarenhet och genom att läsa "Lyckans verktyg" av Sonja Lyubomirsky.

Budda sa: Att hålla fast vid sin ilska är som att bär omkring på ett stycke hett kol i väntan på att få kasta den på någon annan; det är du själv som bränner dig.

Den som har förmågan att förlåta blir enligt lyckoforskaren Sonja Lyubomirsky mindre deprimerad, arg, orolig och neurotisk. Forskning visar att förlåtande människor är i genomsnitt lyckligare, friskare, trevligare och lugnare. De har lättare att känna empati och är oftare andliga eller religiösa. De upplever också färre negativa känslor och får bättre självkänsla.

Det är klart att man vill lära sig förlåta men hur gör man? Det finns flera metoder som att skriva förlåtelsebrev, att föreställa sig hur det känns att förlåta eller att själv skriva ett förlåtelsebrev från "förövaren". En annan metod är att försöka sätta sig in i den andra människans tankar och känslor och se på saken från det perspektivet. 

Alla metoder känns både jobbiga och lite töntiga men jag väljer nog den att se på saken från den andres perspektiv. Dessutom övar jag mig ju redan på att grubbla mindre och har blivit riktigt duktig på det. Fientlighet, bitterhet och grubblerier skadar bara mig själv.

Att man verkligen förlåtit visar sig genom att tankarna förändras. Det är inte längre hämnd som dominerar när man tänker på människan i fråga och viljan att främja relationen har ökat.

 

28 januari 2012

Jag kämpar på

I går simmade jag igen. Det kändes en aning bättre än förra gången men ändå trögt. Nu gäller det att hålla ut och fortsätta simma så jag får upp farten ordentligt igen. 

Som tur är så känns det alltid underbart efteråt. En omedelbar och pålitlig belöning.

 

24 januari 2012

På den rätta vägen

Efter att ha förirrat mig på villovägar är jag tillbaka på den rätta vägen igen. Julen, jobbet och latmasken har lagt sig i vägen men i kväll fixade jag barnvakt och åkte till badhuset. Det var som att komma hem!

Men det kändes verkligen i kroppen att det var ett bra tag sen sist. Jag kämpade på men vattnet gjorde stort motstånd och var tjockt och segt så jag simmade bara i 50 minuter. Benen var ganska kraftlösa när jag klev upp men nu känns det fantastiskt bra att äntligen ha kommit igång igen.

25 november 2011

En dos motion

Att simma på morgonen passar mig bra. Bara att komma ut från jobbet när det ljusnat och sen simma i dagsljus är härligt. Fyra skolklasser i blandade åldrar och en handfull motionärer delade bassäng med mig under min timme.

Jag är så nöjd med att jag fått min dos motion den här veckan. Inget mindre än två timmar duger.

 

23 november 2011

På gång

Det känns bra att jag äntligen fått till det och kommit iväg till simhallen. Men det märktes på farten att jag missat nära två veckors träning. Jag gick ut för hårt och var helt färdig när min timme i bassängen var slut. Nu ska jag se till att planera in ett pass till i veckan så jag kommer in i min gamla fina rytm igen.

 

03 november 2011

Lyckans ost

Nu är jag lyckligare än på länge! Om jag nu inte skulle lita på mina egna känslor så har jag septembers uppmätta lyckonivå att stödja mig emot. Jag är drygt två tiondelar lyckligare än jag var förra månaden. Men jag har också jobbat hårt för att nå hit. Jag kämpar på med min motion som verkligen är min bästa strategi men också med att förändra min inställning och att lära mig ta vara på livets gåvor. Happy, happy, joy, joy. 

 

01 november 2011

Mera simning

Ännu en timme i bassängen. Det var som vanligt härligt att få ta i och använda kroppen ordentligt. Tempot var bra och högt hela tiden och jag fick bra sparring av min medmotionärer. Det enda jag kan klaga på var en ung kille som hade så mycket väldoftande produkter på sig att han ensam skulle kunna oskadliggöra en hel  förening med astmatiker. När man simmade nära honom kändes det som om vattnet tagit smak av den starka doften. Ett homopatiskt trick.

 

29 oktober 2011

Vattenpass

I går simmade jag en timme igen. Det var trångt och rörigt i huvudet så jag behövde koppla av och låta tankarna flyta lite också. Innan jag började bestämde jag mig för att ta det lugnt men det höll bara i några längder. Utan att jag riktigt vet hur det gått till så har jag börjat tävla igen.

När timmen var över var jag lika slut, varm och röd som vanligt. Tankarna fick sig visst en omgång också och uppförde sig mycket bättre efter motionspasset.

 

26 oktober 2011

Ett pass till

I går fick kroppen verkligen göra rätt för sig i bassängen. Det var många som simmade i motionsbanan och flera var sugna på att tävla. Nästan alla la på en rem när jag skulle simma om och många försökte hålla undan eller köra samma tempo. Jag var inte snabbast i bassängen men höll en bra fart hela timmen. 

Jag är nöjd med mitt simpass och fick dessutom njuta av två döttrars sällskap vid middagen.

 

24 oktober 2011

Jag tar mig tid

Trots att omständigheterna var i emot mig i förra veckan lyckades jag simma mina två timmar. Det såg länge ut som om jag bara skulle få till en timme men i grevens tid, på lördag, tog jag mig till simhallen för min andra timme. Jag hade packat simväskan och smet iväg medan barnet var på kalas. Det gäller att se möjligheterna och vara beredd när de kommer. 

 

14 oktober 2011

En röd dag

Jag känner mig fortfarande varm och röd om kinderna efter dagens timme i bassängen. Tempot var högt hela timmen så jag såg ut som en kräfta i ansiktet när jag klev upp. Men det är bättre at vara lite varm än att frysa.

När jag ser tillbaka så har röd varit lite av tema idag. På jobbet var det ovanligt många akuta frågor att hantera och väl hemma har jag ätit rödbetssoppa och druckit ett glas rött till. Men nu vill jag gärna ha ombyte i paletten. Jag önskar mig svala  blekblå drömmar.