Mitt strå till stacken

30 oktober 2013

Njut av mörkret

Nu är äntligen mörkret här på allvar. Som jag har längtat. Jag vill tipsa om ett litet intresse jag just har börjat intressera mig för. Amatörastronomi. Tänk vad härligt att ha något man kan se fram emot när sommaren börjar ta slut och mörkret lägger sig över Norrland. Jag började med detta lite smått förra året och har nu börjat fördjupa intresset. Jag tar ett liggunderlag i en solstol och sätter mig och tittar på stjärnorna, ibland tar jag med kameran också. Det är ett härligt sätt att få perspektiv på tillvaron. De problem man har är ganska små om man ser till hur stort universum är..
Här är en bild på Jupiter och fyra månar som jag tagit.

Jupiter

Förutom att titta upp i himlen så känner jag hur det närmar sig allt mer med klassikern och det lopp jag ska börja med, Vasaloppet. Just nu fokuserar jag på kondition i stakmaskinen i personalgymmet, träna lite styrka för främst bål men även ben och armar med egna kroppen som belastning och så är jag ute och joggar någon gång i veckan.
Här är stakmaskinen efter att jag kört ett pass..
Stakmaskin

23 augusti 2013

Nörderier

Igår vid lunchen satt jag och pratade med några jobbarkompisar om nörderi och vad det är att vara nörd. Då jag själv gärna vill klassificera mig som nörd tänkte jag ge min bild här. När jag tänker på detta så känner jag att det finns två sätt att beskriva vad en nörd är.

Typ 1. Att vara nörd kan vara att vara väldigt intresserad och passionerad av ett ämne. Detta ämne kan vara nästan vad som helst. Man kan vara sportnörd, tågnörd, vetenskapsnörd eller vad som helst. Ofta inom ett begränsat område så sportnörden kanske är främst en fotbollsnörd eller hockeynörd. Exempel på typ 1 nörd är någon som kan rabbla sportresultat, vilken spelare som spelar var och vad denne har för styrkor och svagheter.

Typ 2. Sedan finns det den andra typen av nörd. En som är intresserad och passionerad av ämnen som anses nördiga. Exempel på områden kan vara spel av olika slag, serietidningar, fantasy- och science fiction-böcker/tv-serier/filmer eller något sådant. Exempel på typ 2 nörd är någon som har Sciencefictionbokhandeln som främsta utflyktsmål i Stockholm.

Själv är jag en blandning av dessa två nördar, jag vill dock inte mena att jag är en riktig typ 1 nörd då jag inte tycker mig ha tiden eller lusten att lägga på ett ämne för att kunna vara nörd av den typen. Dock kom vi igår lunch in på en diskussion om zombies och hur en zombie är. Jag kände då att jag kanske skulle kunna kallas för typ 1 nörd då jag kände en passion för att diskutera ämnet. Typ 2 nörd är jag defenitivt. Sci-fi-bokhandeln är det jag bokar in först av allt då jag har mer än 30 minuter i Stockholm. Jag älskar spel av olika slag, dock har jag fått lämna de mest tidskrävande åt sidan då verkligheten med barn, hus, jobb och plugg tar stor del av tiden.

En av de nördigaste och bästa aktiviteterna som jag vet just nu är i alla fall lajv. Lajv, eller levande rollspel som det också kan kallas, är en kulturform som bygger på deltagande. Alla deltagare spelar en roll som blir en del i de andras upplevelse. På ett lajv finns ingen publik utan alla är med och skapar tillsammans. Detta gemensamma skapande är något som tilltalar mig mycket, ingen är konsument utan alla är kreatörer, tillsammans. Lajv är också en aktivitet som jag gillar då barnen kan vara med. I somras var jag och barnen på ett lajv i SLIs regi, Ljusordern hette det. Jag spelade en potatisbonde och Anton, som var den av barnen som var med under själva spelet, spelade hustomte tillsammans med ett gäng andra barn. Oskar och Saga var med första dagen som bestod av workshops och bygga läger.

Till veckan ska vi också börja planera ett nybörjarlajv som vi haft i byn, Örviken-barda kallar vi det. Jag hoppas att vi får ihop en bra arrangörsgrupp och kan köra det framåt hösten. Då får barn prova på att vara riddare, alver, magiker med mera och uppleva ett äventyr i Örviken-skogen.

Här kommer lite bilder på nörderi. :-) 

Här är Anton då han är hustomte på Ljusordern.

20130721_131735

 

Här är en av mina nördiga intressen, figurspel. Där man målar sin armé för att sedan utkämpa slag mot varandra. Detta är en warp wolf som jag just börjat måla.

IMG_20130515_144358

Men mest av allt just nu är jag nöjd över att ha blivit kvitt en förkylning så jag kommer hinna med ett antal pass cykel till denna säsong. Här är en bild då jag tog en paus uppe på Bureberget i somras.

 

IMG_20130609_17280316 augusti 2013

Livspusslande

Då var "föräldraledigheten" slut för denna gång och jag kan åter igen konstatera att det är fel benämning. Det borde heta hemmajobbande förälder, småbarnsjobbande eller liknande för det är fullt upp hela tiden. Jag hade, likt många före mig, höga ambitioner om vad jag skulle hinna med utöver föräldraskap och hushållsarbete. Blogga, plugga, läsa böcker, träna, lära mig några nya datorprogram och fotografera. När jag sammanfattar tiden så kan jag konstatera att det blev främst plugg utöver "måstena". Nu tror jag inte att jag kommer vara småbarnsjobbande igen men om jag kommer vara det ska jag ha lägre ambitioner.

Bland de roligaste sakerna att göra som föräldraledig tycker jag i alla fall är att gå ut till lekparken. Vi har en utmärkt lekpark i Örviken som vi varit i en hel del. Oskar älskar att gunga och jag vill få lite frisk luft.

Nu är det dock dags att få in nya rutiner. Förskoletider, kvällsaktiviteter och allt sådant som funkar ganska smidigt då en är hemma ska nu in i schemat bredvid arbete och plugg. I helgen ska vi sätta oss och planera schemat för förskola och fritte, en symbolaktivitet för livspusslet som småbarnsförälder.

Här är Oskar på bild, nöjd i gungan. :-)

IMG_20130512_140957

09 april 2013

En dag som föräldraledig

Var idag på biblioteket med Saga och Oskar då Anton var på skolan. Kom hem med ett stort lass olika böcker. Anton har börjat prata om en kemilåda så jag tänkte att vi börjar med en bok där vi kan göra olika experiment hemma. Släpp loss din xperimentlust av Katrin Lindwall hette den. Ett av de första experimenten var att göra en helikopter av papper och ett gem. Enkelt att göra och uppskattat av barnen då vi gjorde det efter att Anton kom hem från skolan.

Annars är det skönt att vägen runt kvarteret är torr så nu har barnens cyklar kommit fram. Min och Stinas ska också fram snart men det blir nog i nästa vecka. Jag ser fram emot cykelsäsongen, ska försöka träna ganska mycket cykel i år inför klassikern nästa år.

Nu ska jag ta tag i disken och fixa mat inför middagen samt vika tvätt, lägger upp några bilder från dagen för att ha något roligt att minnas då jag sorterar strumporna, vilket är det värsta jag vet..

Saga cyklar


Helikopter1


Helikopter2


 

02 april 2013

Har idag åkt milspåret på Vitberget för första gången på typ 5 år. Fick låna ett par riktigt bra skidor och skillnaden från mina gamla vallningsfria är otrolig. Jag föll två gånger på en mil, helt ok då jag försökte testa mina gränser lite. Ska försöka köra samma spår imorgon också. Annars ser jag att asfalten är framme på vägarna och det är dags att ta fram cykeln.

Jag håller på att läsa på om ett nytt konditionstest som Ekblom-Bak tagit fram, ska tydligen vara mer precist än det gamla Åstrandstestet på cykel. Jag återkommer med kommentarer om det testet och mer info om det längre fram.

25 mars 2013

Klassikern 2014

Jag är en person som behöver rejäla utmaningar för att bli motiverad att göra något jobbigt. De senaste åren så har min träning bestått främst av styrketräning och lite för lite grappling och konditionsträning. Detta har gjort att jag blivit ganska stark men också ganska tung. Men nu är det ändring på det. Jag har just betalat in deltagaravgiften till Vasaloppet 2014 och kommer att satsa på att göra hela svenska klassikern under 2014. Ett tufft mål men precis vad jag behöver för att få motivationen att prioritera konditionsträningen högt. Sedan är det ingen nackdel att det kostar en hel del att deltaga i loppen heller, då har jag investerat så pass mycket att det inte är något alternativ att backa ur. 

De fyra loppen som ingår i En svensk klassiker som jag tänkt köra är Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet. Det loppet jag tror går enklast är Vansbrosimmet, jag är van simmare och har inga större problem med lite kallt vatten. Det jag tror blir största utmaningen är Lidingöloppet då jag inte är någon naturlig löpare, än. Men just nu håller jag på att ta vara på det sista av vintersäsongen för denna gång och få ett antal mil i benen på skidor. Då jag för tillfället har vallningsfria skidor kan jag ju säga att det är bra träning, inte en meter glid kommer gratis. Jag ska skaffa riktiga skidor väldigt snart och hoppas på att inviga dem innan snön försvinner också. 

Något som är ett trevligt sätt att få lite tid på skidorna är att ta med familjen till Nyön, ett utflyktsmål som håller på att färdigställas utanför Örviken. Vi var där i lördags och här kommer en bild på mig och mina tre barn.

IMG_5680


05 mars 2013

Vintersim

Jag tycker att Skellefteå är en fantastisk stad och verkligen lever upp till mottot "Ger idéerna plats". Den är lagom stor för att vara en småstad men har ambitioner att vara en eventstad av stora mått. Mina favoriter är Trästocksfestivalen, Matfesten och Berättarfestivalen samt det fantastiska tillskott vi fick förra året. Vintersimmet. 

För mig som älskar utmaningar var det självklart att ställa upp förra året vid premiärtävlingen. Det var en verklig upplevelse med den väldigt kalla luften och inramning med publik och tävlingsorganisation att jag har gått och längtat till detta årets tävling. Detta år hade jag anmält mig till det individuella loppet och även fått ihop ett landstingslag till staffetten. 

På morgonen när jag vaknade var jag lite nervös, tävlingsnerverna hade slagit till och jag hade ett silver att försvara från förra året. Nu hade jag dock varit sjuk bara dagarna innan och hade en liten formsvacka så för att det skulle gå vägen att ta medalj var jag tvungen att prestera på absolut topp. 

Jag åkte in till stan vid 8 och gick och tittade då de förberedde bassängen, en kille simmade runt med torrdräkt och tog bort en del is och några stod på kanten och gjorde detsamma. Det såg faktiskt väldigt lockande ut. Därefter var det dags att gå och skriva in sig och göra sig redo. 

Det var trångt och jag fick nästan knuffa mig fram genom all publik för att hinna med funktionären som följde mitt heats deltagare till bassängen. Skoj att intresset är så stort. När vi stod redo vid kanten blev vi alla intervjuade vilket var riktigt roligt, jag passade på att hälsa till mina barn som stod i publiken, sedan sade startern "Take off your clothes". Jag tog av badrocken och tofflorna och lade dem i hinken som kommer att bäras till där vi klev upp. Jag frös om fötterna men annars var det lugnt. "Get in the water" tror jag han sade och jag klev ner, vattnet kändes inte alls kallt utan nästan lättare än att hoppa i en kall simbassäng, nu var jag verkligen beredd på att det ska vara kallt. "På edra platser", jag kollade in motståndet kort och tog sedan sikte på andra sidan. "Kör!". Jag simmade på allt vad jag hade, var lite stressad och fick inte riktigt det trycket i tagen som jag kan. En av mina motståndare simmade väldigt fort och jag gjorde vad jag kunde för att komma ifatt men det var kört. Det tog 17 sekunder, sedan var jag framme. Klev upp ur vattnet och stoppade in fötterna i tofflorna, sedan är jag odödlig i några minuter. Endorfinerna slog till och jag glömde helt bort att det var kallt, logiskt visste jag att jag måste in i värmen och göra mig redo för nästa lopp men just där och då spelade kylan ingen roll. Efter att ha grattats av Stina och barnen så var det dags att gå in och torka.

Efter att ha druckit lite buljong och ätit en smörgås jag hade med mig så var det dags för staffetten, men den sparar jag till ett annat blogginlägg.

Här kommer lite bilder från dagen.

Vintersim5

Vintersim4

Vintersim3

Vintersim1

Vintersim2

26 februari 2013

En bild på mig.

Det kan ju vara trevligt att se vem som skriver så här kommer en bild på mig då jag njuter av livet. Jag sitter och rensar svamp efter en lyckad sväng i skogen då vi gav oss på att plocka mer än kantareller. Här ser det ut som en smörsopp.

Jag med svamp


Första inlägget

Välkomna till min blogg "Mitt strå till stacken". Här i bloggen har jag tänkt att skriva om en del om mina engagemang, lite om mitt jobb och studier samt livet som småbarnsförälder i en liten by vid norrlandskusten.

Vem är då Daniel. Jag bor i byn Örviken utanför Skellefteå med min fru och mina tre barn. För tillfället är jag föräldraledig med vårt yngsta barn och passar även på att studera halvtid. Jag är en föreningsmänniska och är bland annat ordförande i Föreningen Skellefteå Kampidrott, tränare för barn i grappling samt arrangör av olika aktiviteter för barnen i min närhet.

Andra intressen jag har är att läsa böcker, gärna fantasy och skräck, att motionera och så älskar jag att vara i naturen med min familj. Jag gillar också att utmana mig och testa gränser och imorgon ska jag vara med i Skandinaviska mästerskapen i vintersim. Min målsättning är att försvara silvret från SM förra året.

Jag tycker att det är roligt att få vara här på Hälsa2020 och blogga både då jag tycker att det är en möjlig målsättning vi har i Västerbotten samt att jag är intresserad av hälsobegreppet i sig själv. Vad hälsa är, vad ska vi med det till, hur får vi det och så vidare. 

Sök

Om Mitt strå till stacken

Daniel Sjögren
Jag heter Daniel Sjögren och är en föräldraledig trebarnsfarsa som bor i Örviken utanför Skellefteå. Annars så jobbar jag med friskvård inom Västerbottens läns landsting och studerar även arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle. Jag kommer att blogga om mina intressen, livet som småbarnsförälder och föreningsmänniska. Jag har även tänkt att kommentera en del av de rön och debatter som finns inom området friskvård och hälsa. Jag tänker att ett bra liv bygger vi tillsammans och här kommer jag att skriva lite om hur jag drar mitt strå till stacken.